A hűtött légterű gyümölcs és zöldség szabályozott légterű tárolás legkorszerűbb technológiája jelenleg az ultra alacsony oxigénszint biztosítása (Ultra Low Oxygen), melynek alkalmazása esetén a gyümölcsök és zöldségek tárolhatósági ideje jelentősen növelhető.
Az ULO-technológia alkalmazása során – a termék számára optimális állandó hőmérséklet fenntartása mellett – a gáztömör kamrában a levegő összetételének mesterséges megváltoztatása történik, az O2 és CO2 tartalom beszabályozásával.
Az ULO technológia szorosan kapcsolódik a hűtéstechnológiához, mivel alkalmazása során a megadott, lehető legalacsonyabb szintre kell levinni a termék hőmérsékletét. Ahhoz, hogy a zöldség és gyümölcs hosszabb távon eredményesen tárolható legyen, meg kell akadályozni a termék érését, minőségének negatív befolyásolása nélkül. Ez a módszer kedvezően befolyásolja a gyümölcs eltarthatóságát, mivel a biokémiai folyamatok (sejtlégzés, anyagcsere, öregedési folyamatok) sebessége arányosan csökken a hőmérséklet csökkentésével. Alacsonyabb hőmérsékleten jelentős mértékben csökken a mikroorganizmusok (penészek, baktériumok stb.) tevékenysége, szaporodása is.
Az ULO rendszer előnyei:
- Az alapszín jobb megtartása (keménység)
- Nagyobb termékszilárdság, keménység
- Hosszabb eltarthatóság
- Kisebb magházbarnulás, héjbarnulás
- Etilén felszabadulás és érzékenység csökkenés
- Rothadásra való érzékenység csökkenése