5 érv a fűtés mellett

Az elhúzódó, kiszámíthatatlan évszakokon egyre nehezebb kiigazodni, ezért a hagyományos fűtési megoldások mellett egyre népszerűbb megoldást jelent a klímaberendezéssel való fűtés. Egy korszerű inverteres split klímaberendezés akár -15C-ig is tökéletes alternatívát nyújthat, ami a tavalyi tél átlag-hőmérsékletét tekintve igen vonzónak lehet.

 

Amennyiben Önnek is megfordult már a fejében a klímával való fűtés, az alábbi 5 érvvel szeretnénk segítségére lenni a döntésben:

 

  1. Gyorsan telepíthető

Egy mono vagy multi split klíma telepítése a helyiség adottságaitól függően csupán pár órás munkát jelent, tehát a vásárlást követően akár már másnapra használhatóvá válik!

 

    2.Nincs szükség gázra

Ugyan a gázzal való fűtés a legelterjedtebb formája a fűtésnek, vannak olyan ingatlanok ahol külön gázpalack beszerzése nélkül hidegben maradhatunk. Ilyenkor a hőszivattyús split klímák jelentik a legjobb megoldást (eltekintve a magas hatékonyságú hőszivattyús rendszerektől), mivel üzemeltetésükhöz elég egy 5-10A-es biztosíték (teljesítménytől függően) és egy konnektor aljzat.

 

  1. Rugalmasan használható

Amennyiben otthonunkban távfűtés van, szolgáltatótól függően fűthetjük otthonunkat, tehát ha korábban beköszönt az ősz/tél, nem tudunk mit tenni, hidegben maradtunk. Nagyon jól tud jönni ilyenkor egy klímaberendezés, melyet akkor és annyit használjuk amennyit akarjuk, nem függünk szolgáltatótól, és csak akkor fizetünk ha használjuk!

 

  1. Hatékony

Minden klímaberendezésnek van egy úgynevezett SCOP értéke, melyet fűtési jóságnak nevezünk. Ez egy ipari szabvány, mely azt mutatja meg, hogy a berendezés az energia leadását (kW vagy BTU/h) adott energia felvételnél milyen hatékonyan végzi el. Két, megegyező fűtőteljesítményű klímaberendezés közül az a hatékonyabb, melynek magasabb a SCOP értéke. Fontos tényező, hogy a klímaberendezés működéséből adódóan (hidegben a hűtési folyamat megfordul, tehát a hőmennyiséget a hűtött térből a belső, fűtött térbe juttatjuk) alacsony hőmérséklet esetén, sokkal nehezebben tud meleg levegőt előállítani. Értelem szerűen, minél kisebb a külső hőmérséklet, annál nehezebb energiát kinyerni belőle, ezért van az, hogy nagyjából -5C0 alatt rohamosan csökken a berendezés hatékonysága. Ez a gyakorlatban azt eredményezi, hogy míg 0C0 felett 1 kW energiából 4kW energiát tudunk előállítani, addig -7C0 csak kb. 3kW-ot. Természetesen léteznek olyan légkondicionálók, melyek kifejezetten fűtési szezonra lettek optimalizálva, tehát -7C alatt is magas hatékonysággal képesek üzemelni.

 

  1. Gyors

Egy klímaberendezés nagyjából 45-53C0-os levegőt képes előállítani, ami sokkal hamarabb biztosít magas komfortérzetet mint egy hagyományos radiátor vagy padlófűtés. Otthonunkat napközben nem fűtjük feleslegesen, csupán temperáljuk, tehát haza érkezéskor csupán pár fokot szoktunk emelni a hőmérsékleten. Egy korszerű klímaberendezés ezt percek alatt képes teljesíteni. Ezzel szemben egy radiátornak több órára is szüksége lehet, hogy átmelegedjen, tehát a szobában a meleget később kezdjük érzékelni, ráadásul a felmelegítés idején is ketyeg a gázóra.