10 jótanács

 

A megfelelő klímaberendezés kiválasztása alapos körültekintést igényel, mivel számos tényező befolyásolja a megfelelő komfortérzet elérését. A teljesítmény, garancia és extrák mellet a készülék szakszerű felszerelésére is nagy hangsúlyt kell fektetni!

 

 

  1. Klímaszerelés: Profi szerelő csapat

A klimatizálás alfája és omegája a szerelés! A legdrágább és legjobb minőségű klímaberendezés is órási bosszúságot tud okozni, ha nem hozzáértő kézbe kerül! Cégünk nagy szakmai tapasztalattal rendelkező klímaszerelők segítségével végzi a telepítést, a szerelés során pedig a legjobb minőségű szerelési segédanyagokat használjuk fel!  2016.01.01-től kizárólag érvényes F-gáz engedéllyel rendelkező szakember végezheti klímaszerelést és beüzemelést:

https://nemzetiklimavedelmihatosag.kormany.hu/kepesitett_szemelyek.php

      2. Szerelés előtti felmérés

Amennyiben igényt tart cégünk által nyújtott klímaszerelésre, úgy ingyenes helyszíni felmérést biztosítunk. A helyszíni felmérés során ajánlatot teszünk a választott klímaberendezés felszerelésére (csövezés,elektromos bekötés, cseppvíz elvezetés, stb.) és beüzemelésére, így a klímaberendezés felszerelésekor már nem érheti meglepetés!

 

  1. Karbantartás

A beüzemelést követően az ön igényeinek és megrendelésének megfelelően elvégezzük az éves karbantartást.  A rendszeres karbantartást és esetleges javításokat a garanciális időszakon túl is vállaljuk.

 

  1. Garancia: készülékre és szerelésre

A gyártók érthető módon kizárólag a készülékekre vállalják a garanciát, ami bizonyos esetben akár 10 év is lehet (pl. Hitachi, lakossági felhasználás esetén). A klímaszerelésre a megfelelő engedéllyel rendelkező szerelőnek kell vállalnia a garanciát. A garancia legfontosabb feltétele, a garanciális feltételekben meghatározott évi 1 vagy 2x-i karbantartás, melyet számlával kell igazolni! A szerelésre a törvényben meghatározott 12 hónap garanciát vállalunk.

 

  1. Inverter vagy On/off

2012.12.31-óta az Európa Únió területén tilos az on/off készülékek forgalmazása. Ennek ellenére még napjainkban is fel-fel bukkannak pár helyen. Ezek a készülékek nem csak, hogy jóval többet fogyasztanak, hangosabbak és kevésbé hatékonyak mint a korszerűbb inverteres készülékek, szinte 100%-hogy nem hivatalos forrásból származnak, így a garanciális hátterük is megkérdőjelezhető. Az inverteres kompresszor 2016-ban nem extra, hanem alapfeltétel!

 

  1. Teljesítmény: Hány kw-os készüléket válasszak?

A megfelelő teljesítményű készülék kiválasztása messze nem akkora ördőngősség mint, ahogy azt előre gondolnánk. Az értékesített klímaberendezések több mint 70%-a 2,5 – 3,5 kW-os, a maradék 30% pedig 5-7 kW. Napjaink korszerű inverteres klímaberendezésivel már nem igazán beszélhetünk túlklimatizálásról, sokkal inkább pénzkidobásról, mivel pl. egy 5 kW-os berendezés soha sem fog 100% teljesítménnyel üzemelni egy 30m2-es szobában.

 

Javaslatok:

11-35m2, átlagos szigetelés, átlagos belmagasság, ny-i fekvés: 2,5 kW

36-45m2, átlagos szigetelés, átlagos belmagasság, nyi- fekvés: 3,5 kW

45-55m2, átlagos szigetelés, átlagos belmagasság, nyi- fekvés: 5,2 kW

55mm < átlagos szigetelés, átlalagos belmagasság, nyi- fekvés: 7 kW vagy multi berendezés 2 beltéri egységgel

 

  1. Zajszint:

Az hangnyomásszint a klímaberendezések egyik legfontosabb paramétere. A specifikációkban megadott hangnyomás szintek labor körülmények között lettek mérve, így a valóságban akár eltérő értékeket is mérhetünk megfelelő eszközzel. Az alacsony zajszintért a beltéri egység felépítése, mérete, lamella kialakítása felel, míg a kültéri egységért a minél nagyobb ventilátor lapát és a minőségi csapágyazás. Az érzékelt zajszintet a hűtött szoba kialakítása is befolyásolhatja, csakúgy mint a textilek, szőnyegek, ágynemű, stb.

 

  1. Légtisztítás

A korszerű klímaberendezések por és pollenszűrővel vannak felszerelve. Ezek az egyszerű, mosható szűrők a porszemcséket szűrik, a levegő hatékony tisztítására nem alkalmasak. A felsőbb kategóriában már találkozni speciálisabb bevonatú szűrőkkel, mely ugyan úgy por és pollenszűrésre lettek tervezve, csak hatékonyabban végzik dolgukat. A legfejlettebb levegőtisztító rendszerek a vírusölő rendszerek (pl. Nord, Cold Plasma Ion), melyek negatív töltésű ionok kibocsájtátával pusztítják a vírusokat.

 

  1. Design

Napjainkban a gyártók egyre több energiát fektetnek a beltéri egységeik megjelenésének fejlesztésébe. A fehér beltéri egységekről nagy általánosságban elmondható, hogy idővel az UV sugárzástól besárgulnak. Ez csupán a különleges bevonatú, csúcskategóriás, méregdrága készülékeket nem érinti. Alaposan nézzen körbe webáruházunkban és válasszon olyan készüléket, mellyel hosszú távon is el tudja képzelni az életét.

 

 

  1. Energiafogyasztás

Napjainkban már a belépő kategóriás klímaberendezések is A energiabesorolással, azaz viszonylag magas SEER értékkel rendelkeznek. Szerencsére alapvető vásárlói igény a minél magasabb (A++ vagy A+++) energiahatékonysági besorolás, ugyanakkor elmondható, hogy ez messze nem olyan fontos tényező egy klímaberendezésnél, mint sokan gondolnák. Egy klímaberendezés ugyanis átlagosan 50-70 órát üzemel, ami pl. egy hűtőszekrényhez képest gyakorlatilag 0-val egyenlő. Garanciális időtartamuk alatt, még a legalacsonyabb, A+++ fogyasztású készülékek se képesek behozni a felárukat!