ULO technológia

A hűtött légterű gyümölcs és zöldség szabályozott légterű tárolás legkorszerűbb technológiája jelenleg az ultra alacsony oxigénszint biztosítása (Ultra Low Oxygen), melynek alkalmazása esetén a gyümölcsök és zöldségek tárolhatósági ideje jelentősen növelhető.

Az ULO-technológia alkalmazása során – a termék számára optimális állandó hőmérséklet fenntartása mellett – a gáztömör kamrában a levegő összetételének mesterséges megváltoztatása történik, az O2 és CO2 tartalom beszabályozásával.

Az ULO technológia szorosan kapcsolódik a hűtéstechnológiához, mivel alkalmazása során a megadott, lehető legalacsonyabb szintre kell levinni a termék hőmérsékletét. Ahhoz, hogy a zöldség és gyümölcs hosszabb távon eredményesen tárolható legyen, meg kell akadályozni a termék érését, minőségének negatív befolyásolása nélkül.  Ez a módszer kedvezően befolyásolja a gyümölcs eltarthatóságát, mivel a biokémiai folyamatok (sejtlégzés, anyagcsere, öregedési folyamatok) sebessége arányosan csökken a hőmérséklet csökkentésével. Alacsonyabb hőmérsékleten jelentős mértékben csökken a mikroorganizmusok (penészek, baktériumok stb.) tevékenysége, szaporodása is.

 

Az ULO rendszer előnyei:

  • Az alapszín jobb megtartása (keménység)     
  • Nagyobb termékszilárdság, keménység
  • Hosszabb eltarthatóság                                 
  • Kisebb magházbarnulás, héjbarnulás
  • Etilén felszabadulás és érzékenység csökkenés
  • Rothadásra való érzékenység csökkenése